Direkt zum Inhalt

EL GRUP DE CIUTATS PATRIMONI DE LA HUMANITAT DEMANA AL GOVERN ESPANYOL MILLORES EN LA SEVA CONECTIVITAT

Donnerstag, 07 Mai 2020
Font
Ajuntament de Tarragona

Els 15 alcaldes demanen una campanya específica de rellançament turístic per a les ciutats amb el segell de la Unesco

L'alcalde Ricomà ha posat sobre la taula la gestió de la seguretat sanitària en les platges o els espais monumentals, que ‘seguiran sent visitats, però d'una altra manera’

Els 15 alcaldes i alcaldesses del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya van acordar ahir, durant la reunió telemàtica amb la Secretària d'Estat de Turisme, Isabel Oliver, demanar al Govern d'Espanya que es millori la connectivitat ferroviària, aèria i marítima per a les destinacions amb el segell de la Unesco i que es llanci una campanya de promoció turística específica, entre altres mesures. El president del Grup i alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz, ha destacat que “hem sol·licitat una promoció diferenciada per a les 15 ciutats Patrimoni de la Humanitat amb marca Unesco i també sol·licitem que es millori la comunicació i la connexió entre els diferents territoris del país amb un bon transport públic".

En aquest sentit, el president del Grup de Ciutats Patrimoni ha assenyalat que "demanarem al Ministeri de Transports i Mobilitat que -en la mesura del possible- s'augmentin les freqüències per via ferroviària, i també les connexions aèries, entre la península i les illes, a més de reforçar la connexió marítima amb Eivissa. “La Secretària d'Estat ha comprès aquesta demanda, que també vam traslladar a la ministra de Turisme, Reyes Maroto. Les nostres ciutats han de tenir més facilitats de mobilitat i freqüències. I són reivindicacions que també anem a traslladar al  ministeri de Transports”, ha manifestat.

Reclam d’ajuts econòmics pel manteniment de les ciutats històriques

Entre les principals reclamacions del Grup per al Govern d'Espanya figura "una ajuda econòmica específica per al manteniment de les ciutats històriques. Ho han plantejat diversos alcaldes i es tracta d'una reivindicació que ve de lluny i ara tornem a posar sobre la taula ", ha subratllat Rafael Ruiz, abans de recordar que "els ajuntament no cobrem l'IBI als edificis històrics; arreglar façanes és molt més complex, sense oblidar que tot el sistema de recollida d'escombraries o cablejat és molt més car en els casos històrics, amb la qual cosa, és evident que aquesta crisi també afecta els recursos dels ajuntaments i el Grup demana una ajuda econòmica específica per al costós i necessari manteniment de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat".

La flexibilització de la Llei d'Estabilitat Pressupostària és una altra de les demandes que van traslladar a la ministra de Turisme, Reyes Maroto, i també ahir a la secretària d'Estat: "És una llei que retalla l'autonomia local i aquest superàvit són ingressos que corresponen als veïns i veïnes i han d'estar a disposició de la ciutadania més que mai, perquè la desescalada necessita de molt control i de molta feina que fins ara els ajuntaments no fèiem. L'alcalde de Tarragona ha posat com a exemples la nova problemàtica de gestió de la seguretat sanitària en les platges o els espais monumentals, que seguiran sent visitats, però d'una altra manera".

La Secretària d'Estat, Isabel Oliver, com ja va fer la ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha subratllat que per segona vegada en la història de Turespaña es posarà en marxa una campanya de promoció d'Espanya dirigida al mercat nacional. En aquesta línia, els alcaldes i alcaldesses del Grup reclamen una campanya específica de les Ciutats Patrimoni en el mercat nacional: "Encara que necessitem més mitjans per gestionar el turisme, esperem que tant de bo torni a ser important i tornar a veure a les nostres ciutats plenes, si més no un nivell d'activitat que pugui reactivar l'economia dels nostres veïns i veïnes", ha afegit el president.

La informació sobre el treball que està desenvolupant l'Institut de Qualitat Turística per tenir guies higiènic sanitàries i protocols específics de seguretat per a tots els sectors relacionats amb l'activitat turística és un altre dels assumptes abordats en la reunió: "Totes aquestes guies i protocols són essencials, ja que es tracta que les nostres destinacions siguin segures i que els treballadors i treballadores que presten aquests serveis, també tinguin les garanties ", ha posat de manifest Rafael Ruiz, convençut de "la importància de tenir dades sobre el comportament dels mercats emissors, tant durant la crisi com en la fase de desescalada. Necessitem dades i indicadors actualitzats que ens permetin prendre les decisions més encertades i Turespaña farà aquest treball que per les nostres ciutats també serà fonamental ".