LA MORT DE JULI CÈSAR, PROTAGONISTA DE TARRACO VIVA 2021
Del 22 al 30 de maig arriba una nova edició del Festival amb 220 actes presencials i en línia
La 23a edició del Festival Tàrraco Viva recupera les dates primaverals i se celebrarà del 22 al 30 de maig, mantenint una part de les activitats en línia, però recuperant els espais a l’aire lliure i tancats amb aforament controlat i seguint totes les mesures de seguretat. Un any més, el certamen vol donar a conèixer el passat per comprendre el present, i en aquesta XXIII edició la temàtica se centrarà en La mort de Juli Cèsar i La fi de la República romana.
A la presentació d’avui en roda de premsa, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, s’ha mostrat molt il·lusionat “per la recuperació d’aquest certamen i en poder oferir cultura en espais oberts a tota la ciutat”. Així mateix, ha agraït la col·laboració tant de la resta d’administracions, com de les entitats i empreses que formen part de la programació”. Per la seva banda, el director del Festival, Magí Seritjol, ha volgut destacar que, una vegada més "conceptes clau del que explicarem, han perviscut fins als nostres dies; com el populisme, l'autoritarisme o les lluites populars”.
La temàtica
Els fets històrics del darrer segle de la República romana i especialment la mort de Juli Cèsar, van deixar una gran petjada en àmbits com la historiografia, la jurisprudència, la filosofia política, però també en l’art, la literatura, el teatre i posteriorment les arts cinematogràfiques fins arribar al moment present on encara segueix sent una font d’inspiració per a la cultura dels nostres dies. I per aquest motiu des de l’organització s’ha escollit un personatge i un període tant determinants com a eixos centrals d’aquesta edició. I es farà a través de 220 activitats, entre presencials i en línia, com ara recreacions històriques, monòlegs, visites comentades, xerrades, tallers, conferències, converses, lectures dramatitzades, visites guiades, entre d’altres.
Les novetats d’enguany i els actes més destacats són Cèsar: cas obert una investigació sobre els fets dels idus de març; una sèrie inspirada en CSI amb 7 capítols que s’estrenaran durant el festival; i l’acte de cloenda, un judici participatiu amb els llibertadors o assassins de Juli Cèsar. Entre moltes altres novetats en forma de monòleg, recreació històrica i, fins i tot, teatre de titelles. I pel que fa a les ubicacions, cal destacar dos nous espais rellevants com són les escales recentment recuperades de l’Antiga Audiència i la graderia del circ romà de la plaça dels Sedassos, on s’hi faran activitats.
El Festival aposta per la participació ciutadana, perquè hi segueixen formant part més de deu grups de recreació històrica, divulgadors de patrimoni, empreses de guiatge, museus i entitats de gestió del Patrimoni Històric; així com la participació de museus i institucions de la ciutat, com es el cas de la Diputació de Tarragona, amb una important implicació. Tarragona és el centre neuràlgic del Festival, però amb voluntat de ser un festival d’àmbit territorial, compta amb activitats en municipis propers que tenen restes romanes o antigues, com són Altafulla, Cambrils o Vila-Rodona, entre d’altres.
Aquest any, a diferència d’edicions anteriors en què totes les activitats eren gratuïtes, també hi haurà actes de pagament a un preu simbòlic de 3 € i els tallers i xerrades online seran amb inscripció prèvia; per tal de garantir l’aforament en cadascun dels actes.
Properament es podran consultar els detalls de tots els actes del festival i accedir a la compra d’entrades i reserva d’invitacions a través de la web: www.tarracoviva.com