Aller au contenu principal

‘ANNO DOMINI’ RECREARÀ AL MUSEU BÍBLIC EL PRIMER NADAL DE LA HISTÒRIA

Lundi, 29 novembre 2021
Font
Ajuntament de Tarragona

Tarragona Turisme, l’Associació Cultural Sant Fructuós i el Museu Bíblic Tarraconense han recuperat l’activitat, que es farà del 17 al 19 de desembre

L’Associació Cultural Sant Fructuós. el Museu Bíblic Tarraconense i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (PMTT) proposen per aquestes festes una activitat que permetrà acostar-nos als orígens del Nadal: Anno Domni, una recreació històrica que s’ha presentat aquest dilluns a l’Espai Turisme i que es farà al Museu Bíblic del 17 al 19 de desembre, per oferir un pessebre vivent diferent i amb una filosofia de reconstrucció històrica rigorosa. L’activitat s’havia fet al 2016 al Passeig Arqueològic en una única edició en gran format i ara es recupera al Museu Bíblic amb un format més reduït però igualment ple d’atractius.

Anno Domini. Una recreació del primer Nadal de la història aproparà la ciutadania als orígens del Nadal a partir de les fonts històriques i del coneixement arqueològic amb una transcripció escènica dels relats dels evangelis. Un espectacle escènic i una lliçó d’història que ens transportarà a la Judea del segle I dC per visualitzar com va ser el naixement de Jesús de Natzaret, una de les figures més transcendents de la història de la Humanitat. Per aconseguir-ho, l’Associació Cultural Sant Fructuós i el Museu Bíblic Tarraconense reproduiran el model de casa hebrea del segle I per ubicar-hi el lloc de naixement de Jesús de Natzaret i es representaran diversos quadres relacionats amb el cicle del naixement de Crist.

L’alcalde de Tarragona i president del PMTT, Pau Ricomà, ha explicat en la presentació que el tret diferencial d’Anno Domini és el “rigor històric” i ha afegit que “actes culturals d’aquest tipus ajuden a la potenciació i difusió del patrimoni de Tarragona perquè ofereixen a la ciutadania i als visitants una activitat de caràcter pedagògic i històric”. “En aquest sentit –ha afegit el responsable de Turisme- el suport del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona segueix la línia d’apostar per Tarragona com a ciutat especialitzada en la reconstrucció històrica, en explicar la història”. “Comptar amb aquesta recreació a les portes del Nadal és una excusa perfecta per fer una escapada a Tarragona” ha continuat l’alcalde, que ha acabat destacant que “a Tarragona trobem activitats durant totes les èpoques de l’any, i això ens ajuda en l’objectiu de desestacionalitzar el turisme i convertir-nos també en destinació d’escapada de cap de setmana”.

Per la seva banda, el director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz, ha explicat que Anno Domini  “s’allunya dels esquemes tradicionals d’un pessebre vivent i es presenta amb una ambientació històrica i arqueològica amb l’objectiu d’explicar el fet històric del Nadal i transportar al públic la importància cultural dels relats bíblics per comprendre la cultura occidental” alhora que ha destacat Tarragona i la seva història com a escenari idoni per a aquests tipus de representacions i ha volgut fer palès que, tot i que l’objectiu per l’any que ve és tornar a la Muralla, “aquest format diferent conté tota l’essència del 2016”.

Per acabar, la presidenta de l’Associació Sant Fructuós, Imma Teixell, ha manifestat la “il·lusió” de l’Associació per aquesta representació, ha explicat que en cada sessió, que durarà al voltant de 50 minuts, hi participaran més de 50 persones distribuïdes en l’escenificació dels diversos quadres, l’organització, la regidoria i la direcció artística, i ha destacat que l’activitat que es farà al Museu Bíblic és “un instrument de caràcter pedagògic que permetrà aproximar-nos al relat bíblic a través d'una narració breu i un llenguatge clar”.

Un recorregut per la Judea del segle I dC

Aquest any s’ha volgut recuperar Anno Domini en un format més reduït i per primer cop es farà al Museu Bíblic Tarraconense, tot i que de cara a l’any vinent, l’organització es planteja com a objectiu tornar a recuperar l’experiència al Passeig Arqueològic.

El públic que assisteixi a la representació d’Anno Domini podrà veure una imitació de la casa jueva del segle I, on els baixos excavats a la roca van servir com a espai de naixement del Messies. Tot el vestuari d’Anno Domini. Una recreació del primer Nadal de la història és una reconstrucció rigorosa de la vestimenta de l’època i els uniformes militars els ha confeccionat l’Associació Projecte Phoenix.

L’activitat tindrà com a punt d’acollida una sala del Museu Bíblic, on els visitants podran veure un audiovisual que els traslladarà al context històric de la Judea del segle I dC i tot seguit, coneixeran les llegendes tarragonines al voltant del naixement de Crist. Després, el públic es desplaçarà al Jardí bíblic, on es podran seguir les escenes de les profecies de l’Antic Testament, l’Anunciació, l’Empadronament, l’Anunci als pastors, el Naixement i la Visitació dels Mags. Tots els quadres escènics estaran complementats per àudios i explicacions.

Les representacions es faran divendres 17, dissabte 18 i diumenge 19 de desembre amb quatre passis diaris de 50 minuts (a les 18 h en català, a les 19 h en castellà, a les 20 h en català i a les 21 h en castellà). L’aforament serà de 50 persones per passi i l’entrada és gratuïta amb invitació prèvia, que haurà de reservar-se a través de la plataforma Eventbrite, a partir del 9 de desembre.

L’activitat es va gestar el 2014, quan el Museu Bíblic Tarraconense va acollir una exposició titulada “Anno Domini. Judea en temps d’August”, coorganitzada pel propi Museu, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, l'Ajuntament de Tarragona i l'Associació Cultural Sant Fructuós. Aquesta exposició va inspirar la idea d'oferir una activitat que permetés aproximar la societat als relats evangèlics de la Nativitat de Crist, des d'uns paràmetres històrics i arqueològics. Anno Domini. Una recreació del primer Nadal de la història es va plantejar com una mostra de reconstrucció històrica, a la manera d'un pessebre vivent, i va materialitzar-se els dies 17 i 18 de desembre de 2016 al Passeig Arqueològic-Muralles de Tarragona, en una acció conjunta entre el Museu Bíblic Tarraconense i l'Associació Cultural Sant Fructuós i més d’un miler de persones van poder gaudir d’aquesta experiència. L’any 2017 es va publicar un llibre il·lustrat i un DVD que recollien l’experiència.

Anno Domini s’emmarca en les activitats de Nadal de l’Ajuntament de Tarragona, que amb l’eslògan “Ple de màgia, carregat d’il·lusió" fa un clam a recuperar la màgia i l’esperit de Nadal i recorda que Tarragona és una ciutat viva en totes les seves facetes.

Més informació i reserva d’entrades al web de Turisme, a través de la plataforma Eventbrite (a partir del 9 de desembre):

https://www.tarragonaturisme.cat/ca/anno-domini-una-recreacio-del-primer-nadal-de-la-historia

https://www.eventbrite.es/e/entradas-anno-domini-una-recreacio-del-primer-nadal-de-la-historia-217642814517