Skip to main content

TARRAGONA JA IMPLEMENTA EL PLA PER A LA REACTIVACIÓ DEL TURISME CULTURAL I PATRIMONIAL AMB EL GRUP DE CIUTATS PATRIMONI

Friday, 30 April 2021
Font
Ajuntament de Tarragona

Cinta Pastó: “Aquest pla és una oportunitat per aprofitar les sinergies entre ciutats que compartim l’aposta pel turisme cultural i patrimonial sostenible”

El Pla Estratègic de Reactivació del Turisme Cultural i Patrimonial específic per a Tarragona, impulsat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE) i elaborat per la consultora Braintrust, ja és una realitat a la ciutat, que, a través del Patronat Municipal de Turisme, implementa les estratègies i accions plantejades al document. Sobre les línies del pla i els beneficis que comporta per a Tarragona, la consellera i presidenta del Patronat, Cinta Pastó, ha manifestat que el pla “és una oportunitat per aprofitar les sinergies entre ciutats que compartim la mateixa aposta per un turisme cultural i patrimonial sostenible”. “Disposar d’una eina específica que connecta les estratègies, productes i accions de ciutats amb un posicionament turístic molt similar i que aposten per un turisme de qualitat al voltant del patrimoni mundial des de la perspectiva de la sostenibilitat i la innovació ens situa en una posició de lideratge”, ha afegit Pastó.

El Pla Estratègic de Reactivació del Turisme Cultural i Patrimonial de Tarragona s’ha realitzat a partir d’un estudi profund que ha inclòs una investigació qualitativa i quantitativa del perfil dels viatgers, treball amb experts i una anàlisi de dades i tendències del mercat. A partir d’aquestes dades, l’estudi mostra que Tarragona té un molt bon posicionament en els eixos d’història, patrimoni, cultura i clima (un posicionament molt similar a la resta de ciutats del Grup), tot i que hi ha molt marge de millora en el grau d’identificació de Tarragona com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat (un 7,8% la posiciona espontàniament com a tal i un 1,7% ho fa com a primera resposta) i en el posicionament en altres eixos estratègics com són sostenibilitat i natura.

Pel que fa a indicadors de demanda, el 19,8% dels turistes enquestats han visitat Tarragona en els tres darrers anys i un 27,9% té intenció de repetir visita, mentre que l’indicador de recomanació se situa en el 17%. Els indicadors de penetració per segment mostren que els perfils amb més potencial per a Tarragona són els de “Segona Joventut” (un 29,4% d’aquest segment ha visitat Tarragona en els tres darrers anys), que és un perfil interessat en cultura i patrimoni; i els “Inquiets” (24,4%), grup que es mou amb molta freqüència en busca de noves experiències. Sobre l’experiència viscuda a Tarragona, els viatgers que han visitat la ciutat en els darrers tres anys han puntuat Tarragona de forma positiva en relació a la bona oferta patrimonial (66,5%), la proximitat (42%) i les bones comunicacions (35%).

Respecte dels elements comuns de les ciutats integrants, l’estudi també revela camí per recórrer quant a la millora de l’experiència del viatger en destí, a través de la creació de producte turístic que l’enamori, el converteixi en promotor de la destinació i el fidelitzi; i marge ampli de millora en la notorietat de la marca, tot i tenir un molt bon posicionament i prestigi com a grup de ciutats d’oferta cultural i patrimonial, i en l’oferta turística conjunta.

Un pla d’acció estructurat en sis punts

Amb totes aquestes dades sobre la taula, el Pla Estratègic dissenya una estratègia de sis punts sobre les quals pivoten les accions que el Patronat Municipal de Turisme ja està implementant o té previst d’implementar a curt i mitjà termini. Aquesta estratègia i les accions implementades o en previsió d’activar-se s’estructura de la següent manera:

1.    Crear producte turístic conjunt. Connectant la Ruta dels Primers Cristians amb la Ruta Xacobea o Las Huellas de Santa Teresa; potenciant el Camí de Sant Jaume des de Tarragona; creant una programació conjunta de jornades i esdeveniments gastronòmics.

2.    Millorar el posicionament de marca única experiencial. Creant producte turístic familiar amb rutes al voltant del patrimoni romà, medieval i modernista, amb noves visites guiades, contacontes i jocs familiars. Oferint experiències singulars al voltant del patrimoni natural, com l’Hort de la Sínia o el Pont del Diable. Donant continuïtat al programa experiencial de castells “Tarragona Ciutat de Castells”.

3.    Segmentar i definir el públic objectiu. A través de les dades de l’Obervatori Turístic d’EURECAT per dissenyar producte turístic i promoció específics per a cada segment.

4.    Incrementar la digitalització del consum turístic. A través de QR per descarregar les publicacions, aplicacions de visita virtual, senyalística amb accés a continguts digitals o un audiovisual de Tarraco per projectar al futur centre de recepció de visitants Porta Tàrraco.

5.    Dissenyar noves estratègies dinàmiques de canals de comunicació i promoció. Amb la implementació d’una estratègia conjunta amb el GCPHE per potenciar la presència a mitjans especiatilzats i generalistes. Amb aliances amb ‘influencers’ i ‘bloggers’. Amb la cocreació de contingut i ‘storytelling’ amb els visitants i residents a través de les xarxes socials.

6.    Formar els actors de la cadena turística. Facilitant les eines per a la capacitació i professionalització del sector. Organitzant i coorganitzant esdeveniments que reconeguin el talent del sector, com els Premis Gastronòmics Tarragona i els Premis Josep Lladonosa. Fomentant la sostenibilitat i la responsabilitat en el sector. Donant suport als guies turístics habilitats per la Generalitat de Catalunya. Reforçant l’oferta dels cursos per al sector.

Accions en línia amb el Pla Estratègic

El Pla Estratègic recull a més altres accions, esdevenimets i projectes que s’emmarquen en l’estratègia de reactivació turística, com ara el projecte “Camins de Tarragona”, les accions al voltant de la declaració de Tarragona com a Vila Florida i de la declaració del Serrallo com a Barri Mariner de Catalunya, el Banc de la Ciència i el Coneixement o l’esmentat centre de recepció de visitants Porta Tàrraco.

Vegeu aquí el document de les accions del pla específiques per a Tarragona