Vés al contingut

EL GRUP DE LES 15 CIUTATS PATRIMONI IMPULSA PROTOCOLS SANITARIS COMUNS EN ELS SEUS NUCLIS HISTÒRICS COM A DESTINS PROPERS I SEGURS

dilluns, 18 maig 2020
Font
Ajuntament de Tarragona

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya reivindica al Govern espanyol que "es resolguin els projectes que estan pendents de l'assignació de l'1,5% Cultural"

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es van reunir per abordar la crisi sanitària i com està afectant la conservació i gestió del patrimoni. El president de la Comissió de Patrimoni i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, destaca que "hem acordat impulsar un protocol d'actuació amb mesures higièniques i sanitàries comunes al conjunt dels nostres nuclis històrics i entorns monumentals. A més, reivindiquem al Govern central que resolgui aquells projectes que estan pendents de l'assignació de l'1,5% Cultural, al més aviat millor i de forma favorable. També hem conegut una bona notícia i és que hi ha un compromís del Govern d'Espanya per tenir una subvenció nominativa de 210.000 €, com ha estat fins ara, i en concret per al desenvolupament de tots els programes que tenim en marxa des del Grup Ciutats Patrimoni".

Després de traslladar "tota la solidaritat i l'afecte del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat a tots els afectats per la COVID-19 i a les seves famílies", el president de la Comissió de Patrimoni ha recordat que "el ministeri de Turisme ens ha comunicat que tindran molt en compte a les ciutats Patrimoni en les pròximes campanyes de turisme i, tot i les circumstàncies actuals, tenim el gran avantatge que la major part de les nostres ciutats depenen del turisme nacional i, a més, els nostres carrers són museus oberts a l'aire lliure. No tenim cap dubte que la gent voldrà viatjar, però les opcions de vacances seran destinacions properes i segures, com les nostres ciutats. Per això, és el moment de fer valdre el nostre patrimoni i totes les possibilitats que ofereixen els nostres nuclis històrics”.

Demanen agilitat en els ajuts de l’1,5% Cultural

Precisament, la problemàtica derivada de la gestió del patrimoni i les costoses despeses de manteniment, ha estat un dels aspectes abordats en la reunió. "Som un Grup cohesionat, que defensa interessos comuns. Per això, a més de posar en marxa protocols d'actuació i guies higièniques sanitàries comunes per a la conservació de patrimoni, volem reclamar que s'agilitzin els ajuts de l'1,5% Cultural, destinades a finançar els treballs de conservació del patrimoni històric del nostre país " , ha afegit el president.

Segons ha explicat Antonio Rodríguez Osuna, la subvenció nominativa de 210.000 € es destinarà a "seguir treballant per posar en marxa nombroses iniciatives, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport, enfocades a seguir dinamitzant i fer valdre el Patrimoni Mundial de les nostres ciutats, amb propostes que abasten des de la renovació de la senyalística i creació de nous mapes turístics amb el logotip de la Unesco, a més de donar suport que totes les ciutats del Grup tinguin com més aviat millor el necessari Pla de Gestió dels Nuclis Històrics, a què obliga la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial".

“Les nostres ciutats ofereixen un patrimoni obert i tenim un gran potencial per desenvolupar nous usos del patrimoni i guanyar el carrer. Els nostres nuclis històrics estan a l'aire lliure i els museus són els mateixos carrers, la qual cosa suposa un gran avantatge competitiu per a les nostres 15 ciutats", ha afegit.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta a favor de la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els nuclis històrics de les quals estan inscrits en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.