© Rafael López-Monné
Des dels seus orígens, Tarragona ha estat connectada amb els camps i els pobles propers per camins, alguns dels quals són tan vells com la mateixa ciutat. La xarxa de camins públics de Tarragona està formada per antics camins de carro, de ferradura, senderes i també altres camins més actuals.
Els camins antics són els fils de la memòria. Els vells camins guarden els secrets de la història, els de la gent humil, els dels pagesos que baixaven a mercat, els de les minyones que servien en els grans masos o els xiquets que hi anaven a vendre el peix. Camins per on arribava, de matinada, el gel de les muntanyes de Prades que es feia servir per baixar febres o per preparar granissats barrejats amb aiguardent. Camins per on també van arribar els soldats francesos, per exemple.
Molts són camins humils, sense pavimentar, però que, quan plou, fan olor de terra. Camins que guarden una part important de la memòria de la ciutat. Un veritable i extraordinari patrimoni.
Són camins adequats per passejar, caminar, anar en bicicleta, a cavall i relacionar-se amb els paisatges, els horitzons i el patrimoni dels voltants d’aquesta ciutat.
S'han senyalitzat 75 km d’aquests camins i s’han recuperat els seus noms tradicionals. Alguns són vells camins rals que connectaven pobles, altres portaven a masos i partides i altres —com el camí de la costa o camí de ronda— servien per vigilar els perills que arribaven del mar i el contraband.
© Rafael López-Monné
La xarxa senyalitzada de Camins de Tarragona vol esdevenir una veritable xarxa viària dolça, una xarxa per a mobilitats alternatives que ha de créixer i consolidar-se.
Es tracta dels camins que han de facilitar que els ciutadans i els visitants de Tarragona puguin passejar, fer salut, gaudir i badar, per exemple, amb pedreres romanes, torres medievals o penya-segats de color de mel.
La xarxa balisada de Camins de Tarragona està senyalitzada amb marques grogues de continuïtat, tret que coincideixin amb trams de GR-65.5, GR-92 i GR-172 o de PR on es mantenen les marques dels itineraris de la FEEC, blanca i vermella pels GR i blanca i groga en el cas dels PR.
© Rafael López-Monné
La idea d'unir a peu els dos rius que desemboquen a Tarragona ha donat com a resultat una gran excursió que mostra molt bé el gran patrimoni que atresora el municipi. Es passa sota aqüeductes romans, masos medievals, cúpules modernistes, torres de defensa contra els temuts pirates barbarescs, pedreres amb agulles, hortes generoses, desembocadures plenes de vida, pobles que semblen castells, cales on els pins encara baixen a banyar-se i restes de barraques de carrabiners on seien parelles que miraven junts l'horitzó, sense estar enamorats.
El recorregut complet són 34 km. L'anada fins al Gaià es pot fer tant a peu com en bicicleta. La tornada per la costa, però, està reservada als caminadors. Una bona idea és fer el recorregut per trams i utilitzar el transport públic (autobús urbà o tren) per tornar.
Descarrega’t una síntesi de l’itinerari
Descarrega’t el track (el recorregut georeferenciat per a GPS)