L’ALCALDE RICOMÀ PROPOSA LA CREACIÓ D’UNA RUTA PER UNIR TURÍSTICAMENT TARRAGONA AMB LLEIDA
La jornada DAFO Tarragona-Lleida celebrada aquest dimecres ha servit per explorar reptes i oportunitats que potenciïn les connexions turístiques i econòmiques de les dues capitals
Aquest dimecres 1 de juny, l’alcalde de Tarragona i conseller de Turisme, Pau Ricomà, ha participat a les Jornades DAFO Tarragona-Lleida al Palau de Congressos. Ho ha fet concretament al diàleg d’alcaldes, moderat pel periodista Josep Ramon Correal, i on l’ha acompanyat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.
Durant el diàleg, i a la pregunta de com poden connectar-se més les dues capitals, l’alcalde i conseller de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona ha explicat que “Tarragona i Lleida tenen llaços històrics, tant gastronòmics, com paisatgístics o arquitectònics, que turísticament es poden connectar amb la creació de producte com, per exemple, un camí o una ruta cicloturística que podria seguir el Camí de Sant Jaume i que podria rebre el nom de la Ruta de la Catalunya Nova”.
Sobre aquesta ruta, l’alcalde de Tarragona ha destacat el potencial del patrimoni enològic i dels monestirs de la Ruta del Cister: “Un camí que uneix les dues capitals i que en el seu recorregut ofereix gran potencial cultural, enològic i patrimonial”, ha afegit.
Ricomà ha apuntalat la proposta en el convençiment que “el segle XXI ha de ser el segle del transport col·lectiu sostenible”. “El model ha de canviar absolutament –ha continuat— i ha d’agafar protagonisme el tren, sempre pensant en un tren ràpid, eficient i assequible econòmicament”. L’alcalde també ha proposat l’organització conjunta d’algun esdeveniment esportiu, com s’ha fet en altres territoris, per generar sinergies.
Durant el col·loqui s’han tractat també temes de rellevància turística, econòmica i d’infraestructures que els dos alcaldes han coincidit en la necessitat d’aprofitar per apropar les dues ciutats, com ara el túnel del Coll de l’Illa per escurçar distàncies però també, segons ha apuntat Miquel Pueyo, per l’estalvi energètic que generarà; la creació d’un port sec a Lleida que es connecti amb el Port de Tarragona; el Polígon Torreblanca a Lleida com a pol d’atracció d’inversions i oportunitats de col·laboració amb Tarragona; o la “Regió del Coneixement” que impulsa la URV, i s’han apuntat alguns reptes com la millora del servei de Rodalies o la necessitat de millorar el finançament municipal.
La jornada d’aquest dimecres a Tarragona portava per títol “Turisme i sectors estratègics per a l’economia de les persones” i ha tingut lloc de 9 a 16 h al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Un dels eixos de la jornada ha estat el turisme —tant vacacional com de negocis— com a element dinamitzador del territori, però també tot allò que comporta el pool industrial de Tarragona, la zona portuària i les seves infraestructures.
A banda de les intervencions dels dos alcaldes, la jornada ha comptat també amb els dos presidents de les respectives diputacions, Noemí Llauradó i Joan Talarn, i amb una conferència inaugural sobre tecnologies i infraestructures del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró.
En l’apartat de taules rodones, la dedicada al turisme com a sector estratègic ha comptat amb Berta Cabré, presidenta de la Federació d’Hostaleria i Turisme de Tarragona; Jordi Ciuraneta, president de PIMEC Tarragona; i Antoni Pont, president d’honor de Borges International Group.
En la taula rodona al voltant del sector industrial i l’impacte sobre els municipis, han intervingut, d’altra banda, Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida; Rubén Folgado, persident de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT); Sergi Saladié, professor associat del Departament de Geografía de la URV; i Salvador Guillermo, de Foment del Treball Nacional.
Les Jornades DAFO són una iniciativa destinada a crear valor social i econòmic entre ciutats i territoris. Neixen el 2014 a partir d’un ferm interès per reactivar el creixement empresarial i amb l’objectiu de posicionar Tarragona i Lleida com a espais socials i infraestructurals que reuneixen les característiques idònies per invertir i desenvolupar iniciatives econòmiques.