L’estètica modernista a Tarragona
Aquesta ruta pretén acostar-nos a una part del llegat modernista repartit per la ciutat que requereix la complicitat del visitant per revelar tota la seva poètica i bellesa. A través d’aquest itinerari es poden entreveure les línies, les preferències i la societat que va acollir l’estètica modernista per guarnir, entre d’altres coses, les seves cases, els seus llocs d’oci o de treball o els seus objectes de culte.
El modernisme es desenvolupà a Tarragona des de finals del segle XIX fins gairebé el primer terç del segle XX gràcies a una certa reactivació econòmica i en el context ideològic de la Renaixença. L'artista tarragoní Josep Maria Jujol projectà el Teatre Metropol, la Casa Ximenis, el cambril de l'església dels Pares Carmelites Descalços i una sèrie de peces sumptuàries que es troben a l'església de Sant Llorenç del Gremi de Pagesos.
L'arquitecte amb més obra modernista a la ciutat és Josep Maria Pujol de Barberà: el Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV); la Casa Ripoll; les Cases Bofarull i del doctor Aleu, a la Rambla Nova; i el mercat municipal. Ramon Salas és l'autor de casa seva a la Rambla Nova i de la barana del Balcó del Mediterrani.
També hi ha una obra d'Antoni Gaudí com és l'altar i el manifestador del Santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor i una obra escultòrica de Lluís Domènech i Montaner com és el Mausoleu de Jaume I.
Mapa
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23