© Tarragona Turisme
El Chartreuse, fabricat actualment pels monjos cartoixans a Voiron, França, es va elaborar fins al 1989 en la seva factoria de Tarragona.
El licor havia nascut el 1605, quan els monjos van rebre un manuscrit amb la fórmula d’un «elixir de la llarga vida». N’hi ha de dos colors: groc, de 40°, i verd, de 55°.
Any 1903. Per primera vegada es relaciona Tarragona amb els cartoixans de la Chartreuse. Aquí va començar una història que no pararia d’evolucionar i entrellaçar-se fins l’any 1989, moment en què la quarta destil·leria, en la història de Chartreuse Diffusion, tanca definitivament les seves portes.
© Tarragona Turisme
Aquests anys han servit per mantenir, encara més, el lligam que ens uneix, ja que podem trobar Chartreuse a moltíssimes cases de gent de Tarragona, però també en nombrosos locals, bars i restaurants, en format de còctel o també com a digestiu.
A més, veiem perfectament que el Chartreuse ha traspassat la frontera de la gastronomia i ha esdevingut un recurs utilitzat en plats dolços i salats.
Però aquesta història d’amor entre els tarragonins i la marca passa indiscutiblement per la beguda de les festes de Santa Tecla, o com la gent de Tarragona l’anomena, la mamadeta: granissat de llimona, Chartreuse groc i Chartreuse verd.