AHIR ES VA PRESENTAR EL MONOGRÀFIC DE LA TARRAGONA ROMANA DE LA REVISTA DESCOBRIR CATALUNYA
La presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Patricia Anton, i el director de la revista Descobrir Catalunya , Joan Morales, van presentar ahir el proper número d’aquesta publicació del mes de maig, que inclou un dossier monogràfic sobre la Tarragona romana. L’acte va tenir lloc al Pretori romà i també hi van ser presents la tinent d’alcalde de Cultura, Carme Crespo; el director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, i el fotògraf, Rafael López-Monné.
El reportatge destaca tant els aspectes turístics de la nostra ciutat, com la importància dels monuments declarats Patrimoni de la Humanitat, en els quals es desenvoluparà el Festival Tarraco Viva, la XIV a edició de les Jornades Internacionals de Divulgació Històrica Romana de Tarragona.
El dossier dedicat a la Tarragona romana” protagonitza el número 168 de la revista Descobrir .
La idea que ha trenat tot el dossier és que “encara som romans”. Aprofitant la celebració del festival de recreació històrica Tàrraco Viva durant la segona quinzena de maig, Descobrir Catalunya s’acosta al patrimoni romà de Tarragona,declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i tracta de comprovar com les bases de la nostra civilització van ser construïdes fa dos mil•lennis. El poder, l’economia, la societat d’aquest segle XXI a casa nostra beuen directament del llegat dels romans en el seu assentament al nostre país. No en va, Tarragona va ser capital de l’Imperi en època de l’emperador August.
Elements a destacar del dossier:
El reportatge fotogràfic és de Rafael López-Monné i el contingut consta dels següents articles:
Presentació. “La història més viva”, introducció del director del festival Tàrraco Viva Magí Seritjol.
“Una ciutat amb poder”. La celebració de judicis, el govern provincial, la recaptació o el culte imperial són algunes de les funcions que Tàrraco va centralitzar com a capital de la Hispània Citerior. Fins i tot els emperadors August i Adrià la van triar com a lloc de residència temporal. Un passat de ressò triomfal que avui encara es pot escoltar parant atenció entre els carrers del nucli antic de Tarragona. Autora: Azahara Palomares.
“Portuària, oberta i cosmopolita”. Sense el port, no estaríem parlant avui d'una Tàrraco tan vital per a l’Imperi. La ciutat era un bullici de persones arribades d'arreu, amb les seves llengües i les seves creences. Totes eren ben rebudes. I totes eren absorbides per una vida quotidiana i social molt intensa on no hi faltava de res, ni luxes ni diversió. Autora: Sara Sans.
“El rebost de Tàrraco”. Roma va dominar el món antic amb un sistema de ciutats autònomes. Però la base de l'economia continuava essent rural, camperola, i als romans els encantava la vida bucòlica. Sense un camp productiu, la subsistència de grans urbs com Tàrraco hauria estat impossible. Magnífiques vil•les i paisatge segmentat invoquen, encara dos mil•lennis després, la identitat romana del Camp de Tarragona. Autor: Oriol Margalef.
“Romans d’avui”. El llegat romà perviu més enllà de les restes arqueològiques i els grans monuments. Només cal mirar aspectes de la nostra cultura, la medicina, l'urbanisme, la llengua o fins i tot de la vida quotidiana per comprovar que encara som romans. Ens ho expliquen els estudiosos i experts que participen activament al festival Tàrraco Viva. Autor: Esteve Giralt.
Cadascun d’aquests articles inclou il•lustracions inèdites sobre la Tarragona romana i recomanacions concretes d’activitats del festival Tàrraco Viva que tenen a veure amb el tema que tracten. El dossier conclou amb dues pàgines de guia pràctica, on destaquem altres propostes del programa de Tàrraco Viva que no han cabut al dossier.
- Us adjuntem una fotografia de l’acte de presentació.
Tarragona, 27 d’abril 2012