Vés al contingut

TARRAGONA COMMEMORARÀ AMB DIVERSOS ACTES, DEL 24 DE NOVEMBRE AL 8 DE DESEMBRE, LA PROCLAMACIÓ DE TÀRRACO PATRIMONI MUNDIAL

divendres, 20 novembre 2015
Font
PMTT

Portes obertes als recintes monumentals, visita nocturna al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), recreacions històriques de la vida a l’antiga Tàrraco, audiovisuals, conferències, exposicions, menús gastronòmics… Tarragona commemorarà, del 24 de novembre al 8 de desembre, els 15 anys de la proclamació de Tàrraco com a Patrimoni Mundial per part de la Unesco amb un seguit d’actes i activitats.

El diumenge 29, per exemple, aprofitant el lliure accés als principals recintes monumentals, s’han programat diverses activitats de reconstrucció històrica al Passeig Arqueològic, al Pretori, al Circ romà, a l’Amfiteatre, a la Vil·la dels Munts i al Mausoleu de Centcelles. En aquests indrets podreu esbrinar com vivien els legionaris, centurions, senadors i actors de teatre; quin paper tenien els magistrats i funcionaris; com era la vida dels bombers, edils, aurigues i prostitutes; o què feien els gladiadors, les sacerdotesses i els editores. També coneixereu a Caius i Faustina a la seva Vil·la dels Munts; podreu observar els legionaris baix imperials al Mausoleu de Centcelles; o admirar l’emperador August policromat a la Volta del Pallol.

El dissabte 28 i el diumenge 29, els recintes monumentals (MurallesPretoriCirc, AmfiteatreFòrum de la ColòniaNecròpolis PaleocristianaMausoleu de Centelles, Vil·la dels Munts i Museu Nacional Arqueològic de Tarragona romandran oberts al públic, i el MNAT també obrirà el dissabte a la nit.

L’Espai Turisme, al carrer Major 37, projectarà, dissabte i diumenge, el primer capítol de la sèrie sobre enginyeria romana que ha realitzat Digivisión per a La2 de Televisió Espanyola. Els passis del reportatge són continus i l’entrada és lliure (limitada a l’aforament de la sala).

D’altra banda, aprofitant l’avinentesa, el dilluns 30, a les 17 h, s’inaugurarà la Plaça de la Unesco, a l’antiga rotonda de la Rambla Vella amb el Passeig de Sant Antoni. La Plaça de la Unesco és un lloc especial de la ciutat perquè és punt d’unió entre passat i present, entre proximitat i llunyania. Aquesta rotonda uneix la Part Alta i el barri del Port, però al mateix temps uneix el centre històric i l’eixample del segle XVI. La torre de les Monges és l’enllaç que, a l’Edat Mitjana, articula el vell circ, la muralla i les defenses de la ciutat del segle XIV. A més, aquí arribava la Via Augusta, que unia Tàrraco, capital de la Tarraconense, amb l’urbs eterna, Roma. Ben a prop, el Pretori i l’Amfiteatre. I també des d’aquí som ben a prop de la visual dels focs artificials del Concurs de Castells de Focs, de Santa Tecla, de les activitats de Tàrraco Viva o de la recollida dels passos de Setmana Santa. Aquest lloc és, doncs, a tocar o molt pròxim a la unió dels patrimonis que conformen la Tarragona del segle XXI.

Finalment, la commemoració dels 15 anys de la proclamació de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Unesco també servirà per posar en valor altres nominacions de la ciutat o de l’entorn, com són els castells i la dieta mediterrània. Pel que fa als primers, originaris de Valls, al Camp de Tarragona, les quatre colles castelleres de la ciutat alçaran un pilar commemoratiu el diumenge 29, a les 13 h, a la plaça del Rei.

Pel que fa a la dieta mediterrània, del 24 de novembre al 8 de desembre, nou restaurants de Tarragona oferiran menús basats en la dieta mediterrània. Pa, vi, oli, llegums, verdures, peix, carn i fruita són els principals productes que combinats formen la base de la nostra dieta tradicional.