Tarragona ha estat lligada al vi, i la verema ha generat festes al llarg dels segles. A la ciutat, quan el vi estava fermentat, la gent s’afanyava per anar als cellers a tastar el vi i celebrar la vida. Asseguts en bancs de fusta, les colles d’amics, de pescadors, de castellers i de jornalers demanaven un embut, habitualment ple de vi. Aquest embut, a diferència dels embuts que ara tenim a casa, tenia forma d’angle. L’embut passava de client a client, d’amic a amic, mentre es tapava l’extrem inferior del tub amb el dit. Es tracta de no ser el darrer a acabar, perquè qui es quedava sense vi pagava la ronda.
La festa convida a recuperar la memòria i la tradició vitivinícola i posa en valor l’embut, que no només es feia servir a Tarragona i als municipis del Tarragonès, sinó també en regions de vins tan emblemàtiques com el Priorat i el Baix Penedès.
L’Embutada té com a epicentre la plaça del Rei de Tarragona, a la Part Alta (centre històric), on pescadors i castellers celebraven l’arribada de la collita. Aquí trobareu la zona de tastos, amb els establiments: El Cortijo, La Clotxa, El Cup Vell, Quidel, El Llagut i Forn Pastisseria Jordi Andreu, que us oferiran productes gastronòmics del territori, i els cellers següents, que us presentaran el primer vi de l’any i us el serviran directament de la bota, la damajoana o l’ampolla:
Carlania, Oidà Celler, Celler 9+, Un sol cel, Celler Bàrbara Forés, Escabeces, Celler Comalats, Tanca els ulls, David Baixas, Tuets, Ficària vins, Celler Sanromà, Mas Sabatera, Celler Josep Foraster, Constel·lats, Celler de l’Apotecari, Niu celler, Nini, Terra del Cister, Solà d’Ares, Mas del Botó, Anna Serra, Celler Dues Voltes, Clos de Paguera, Celler Arrelats, La Vinaventura Vins, Nomada Wines, Entre Vinyes, Celler Frisach, Gemma Miró, Álvaro González Marcos, Finca Parera, Celler Vilalta Pere, Vins Desantesos
Veniu a tastar el vi novell mentre degusteu productes gastronòmics i culturals del territori!
Dissabte, 9 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
10.30-11.30 | Itinerari guiat + tast de vi (en castellà) | Sortida: Portal del Roser |
12.00-13.00 | Itinerari guiat, recreació històrica i acompanyament de músics i castells per diferents cellers històrics ja desapareguts del centre històric + tast de vi (en català) | Sortida: Portal del Roser |
12.00-15.00 | Demostració en viu del retrat de l'Embutada per l'il·lustrador Edu Polo | Plaça del Rei |
12.00-20.30 | Mostra d’oficis relacionats amb el món del vi: boter, bufador de vidre i cistellaire | Plaça del Rei |
12.30-20.30 | Tast de vi novell: els vins dels productors presents es serviran per primer cop | Plaça del Rei |
13.00-20.30 | Servei de restauració, producte de territori | Plaça del Rei |
13.30-14.45 | Filipin Yess en concert | Plaça del Rei |
15.00-20.30 | Sessió de punxadiscos amb Loren, Hands up, Ponent Roots | Plaça del Rei |
16.00-19.00 | Taller de cistelleria: vestiu una ampolla de vi amb boga. Accés lliure i rotatiu | Plaça del Rei |
Diumenge, 10 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
10.30-11.30 | Itinerari guiat + tast de vi (en castellà) | Sortida: Portal del Roser |
12.00-13.00 | Itinerari guiat, recreació històrica i acompanyament de músics i castells per diferents cellers històrics ja desapareguts del centre històric + tast de vi (en català) | Sortida: Portal del Roser |
12.00-16.00 | Mostra d’oficis relacionats amb el món del vi: boter, bufador de vidrier i cistellaire | Plaça del Rei |
12.00-16.00 | Tast de vi novell: els vins dels productors presents es serviran per primer cop | Plaça del Rei |
13.00-16.00 | Servei de restauració, producte de territori | Plaça del Rei |
13.15-14.45 | Concert-vermut amb Fetus | Plaça del Rei |
Per assistir a les visites guiades (places limitades), podeu fer-ne la reserva aquí:
- dissabte 09/11: 10.30 h, castellà
- dissabte 09/11, 12.00 h, català
- diumenge 10/11, 10.30 h, castellà
- diumenge 10/11, 12.00 h, català
El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona es reserva el dret de canviar la programació per motius aliens a l'organització.
Quan? | Què? | Lloc |
04/11/2024, 19.00 CANCEL·LAT | L'ETIQUETA Presentació de l'Embutada 2024 i tast de M.A.M., el primer vi de Santa Teca Inauguració de l'exposició L'ETIQUETA. LLIURES, NOSTRES I NATURALS. Efervescència creativa en la renovació del món del vi. Taula rodona L'ETIQUETA, moderada per Marina Troyano (comunicadora i dissenyadora gràfica), amb Pau Llop (dissenyador gràfic), Ovidi Tur (impressor), Gerard Sierra (tipògraf) i Marcel Blàzquez (director de l'EADT) | Antic Ajuntament |
05/11/2024, 19.00 | EL VI Bevem amb les GEÒRGIQUES de Virgili, l'himne romà a Bacus. Una conversa amb Pau Sabaté (traductor de les Geòrgiques) i Esteve Bou (professor de llatí i grec) | Espai Turisme |
06/11/2024, 19.00 | LA CONTRAETIQUETA Projecció de LA CONTRA ETIQUETA: EL QUE ES VEU I EL QUE ES BEU, presentada per Xavier García Puerto (director del REC) Taula rodona moderada per Helle Kettner (periodista) amb Clara Isamat (directora del documental) i Jaume Roca, Xavi Nogués, Eduard Pallarés i Rubén Parera (gremi de Vinyataires Lliures) | Antic Ajuntament |
07/11/2024, 19.00 | LA CÀPSULA VI IL·LUSTRAT. Nous llenguatges per entendre el vi. Diàleg i tast amb Pepe Serra (il·lustrador) i Ruth Troyano (periodista). Presenta Elisabet Bonet (il·lustradora) | Antic Ajuntament |
08/11/2024, 17.00 | L'AMPOLLA Ruta guiada pels antics cellers de la Part Alta (centre històric de Tarragona), a càrrec de Jordi Bertran (professor de la URV). Activitat en anglès | Antic Ajuntament |
L’inici de la tardor és l’època del final de verema. “Històries d’octubre” ens endinsa en la tradició vinícola de Tarragona i recorda com els cellers que hi havia a la Part Alta, el centre històric de la ciutat, celebraven el final del cicle de la vinya deixant tastar el vi novell amb un embut fet de llauna. Una festa recuperada que se celebra a Tarragona i rep el nom d’Embutada.