Перейти к основному содержанию

COMENÇA L’ANY DE CELEBRACIÓ DEL 25è ANIVERSARI DEL CONJUNT ARQUEOLÒGIC DE TÀRRACO

понедельник, 11 ноябрь 2024
Font
Ajuntament de Tarragona

La imatge i els actes d’enguany donen el tret de sortida a la programació

Amb el lema Tarraco25, a partir d’avui ja es pot començar a veure la imatge que ens acompanyarà fins al 30 de novembre de l’any vinent i que vol ser el paraigües d’una programació anual, que vindrà acompanyada d’un projecte engrescador per a tota la ciutat i pels qui ens visiten. Aquesta celebració comença amb el compromís i la col·laboració de les administracions públiques del país i dels altres tres municipis que conformen el Conjunt Arqueològic de Tàrraco, com són Roda de Berà, Altafulla i Constantí. 

Aquest matí l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presentat la imatge i els primers actes d’aquesta programació anual, acompanyat de les principals conselleries que lideren el projecte com son Patrimoni, Cultura i Turisme; però sense obviar la implicació de la resta de conselleries de l’Ajuntament. Així mateix, l’ha acompanyat el dissenyador i encarregat de la imatge, Sergi Opisso, qui ha desenvolupat la idea, acompanyada d’un logotip i de les aplicacions corresponents encarregades. 

TARRACO25

Així doncs la proposta gràfica resultant és un conjunt de triangles que conformen el número 25 i que parteixen del concepte de mosaic, una de les tècniques artístiques amb què els romans en van fer excel·lents obres que avui dia encara podem gaudir. Des d’Opisso s’ha volgut aconseguir una identitat visual que fos reconeixible, memorable, actual i de fàcil adaptació i de fet, ho han resolt amb la impactant composició que avui presenten. Aquesta marca formarà part de la imatge corporativa de l’Ajuntament durant tot l’any i es podrà desenvolupar també durant l’any en diferents aplicacions i propostes que s’aniran desenvolupant.

Per la seva banda l’alcalde ha volgut destacar que “avui engega un projecte il·lusionant, la celebració d’un 25è aniversari vol dir que algú s’ha fet gran i que cal felicitar i homenatjar” i ha remarcat que “el 30 de novembre del 2.000, Tarragona va ser declarada com a ciutat Patrimoni de la Humanitat, dins el Conjunt Arqueològic de Tàrraco, que comprèn 14 monuments, 11 dels quals estan situats a la ciutat i aquest fet la fa única, excepcional i alhora l’ha posicionat al món, sent  una de les 1.000 ciutats al món i una de les 15 de l’estat espanyol que forma part del Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad”.

25 anys després, Tarragona commemora ara aquella efemèride i la voluntat és que se celebri durant tot un any: del 30 de novembre de 2024 al 30 de novembre de 2025. Viñuales ha reafirmat que “la celebració ha de ser lluïda i ha de comptar amb tothom; ha de ser acadèmica i institucional; però també ha de ser una autèntica festa i comptar amb la implicació de tota la ciutat, donant molt de protagonisme als nens i nenes de Tarragona”. En definitiva, ha conclòs Viñuales, volem “fer viure el patrimoni els 365 dies de l’any i per a tothom, perquè el patrimoni és de tots i totes, és part de la nostra història”. 

Seguidament, el conseller de Patrimoni, Nacho García Latorre, ha apuntat els eixos principals d’aquest programa, que seran principalment quatre i que en resum volen respondre a “un any de celebració, de festa per a tota la ciutat”. Els quatre eixos són la part mes acadèmica, la part educativa, la institucional i la festiva i cultural. La primera part seria l’educativa, per a què la ciutat s’impliqui i visqui el seu patrimoni, “el més important és que els nens i nenes de la ciutat facin seu el patrimoni i acabin estirant els pares i les mares perquè vinguin als actes i vinguin a veure el patrimoni” ha apuntat el conseller que ha definit que hi ha un pla de treball en marxa per part de l’IMET molt important. En segon lloc o com a segon eix es desenvoluparà la part acadèmica, amb el congrés de Tarraco Biennal que es fa cada dos anys i que “també li donarem un impuls i altres conferències que estem treballant amb altres institucions”. Seguidament també hi haurà una part més institucional, que correspondrà sobretot als actes de celebració de finals de l’any vinent.

I com a darrer eix, la part ciutadana i festiva, que també tindrà la seva importància, sobretot a partir de la primavera i fins a la tardor de l’any vinent, amb una programació que es desenvoluparà a través de les diferents conselleries implicades, com Cultura o Centres Cívics, que serà específica per donar a conèixer el Patrimoni a tota la ciutat; sense oblidar Tàrraco Viva, la programació estable del Museu d’Història, Setmana Santa o Festes, que arrodoniran aquesta celebració per a tota la ciutadania, alhora també oberta a propostes del públic general, a través d’una campanya d’inscripcions d’activitats que s’obrirà properament.  

El tret de sortida: drons, dansa, música i màpping

El calendari engegarà el mateix dia 30 de novembre, dia del nomenament, amb jornades de portes obertes a tots els recintes de la ciutat i del conjunt arqueològic de Tàrraco i per altra banda, amb un potent espectacle de drons. Després de l’èxit assolit amb el Concurs de Focs Artificials, la ciutat pot comptar aquesta vegada amb aquesta proposta itinerant del Grupo Ciudades de la Humanidad de España i l’organització del Patronat Municipal de Turisme, que han produït per a la celebració dels seus 30 anys i que personalitzaran, per Tarragona, amb figures del nostre patrimoni. L’espectacle serà a les 19.00 h i es farà des de la punta de la platja del Miracle. Una estona abans, a les 17.30 h i amb la col·laboració dels gremis de forners i artesans pastissers de la ciutat, s'oferirà un berenar al passeig marítim per al públic assistent. L’espectacle consta de 220 drons d’última generació que s’elevaran al cel de Tarragona, amb una coreografia de llums i colors amb elements patrimonials de la ciutat i de les altres ciutats patrimoni mundial, així com elements decoratius. 

I dels drons al màpping. Mèdol, Centre d’Arts Contemporànies proposa un vídeo màpping creat per dones artistes, inspirat en les gladiatrius romanes i l'imaginari de la força femenina. Els treballs celebren el poder i resiliència de les dones a través de la tecnologia i mitjans digitals. Gladiatrix explora la història i la innovació tecnològica a través de la simbologia idealitzada dels gladiadors romans. El projecte és una col·laboració entre Mèdol Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona i el festival Jardí Digital. Serà del dia 30 de novembre a les 21.00 h a les parets del Circ romà que donen a la plaça de la Unesco. 

Ja el cap de setmana següent, primer de desembre, es durà a terme l’acte institucional més destacat, com és el Premi Tàrraco. Serà el dissabte 7 de desembre a les 12.00 h a la Volta de Sant Hermenegild, al Circ romà, on s’homenatgerà Antoni Pujol. L’Ajuntament de Tarragona va aprovar atorgar el Premi Tarraco Patrimoni Mundial d’enguany a Antoni Pujol, al plenari del 20 de setembre de 2024, com a arquitecte tarragoní directament vinculat amb el Patrimoni de la ciutat, a qui se li fa aquest acte de reconeixement. 

Antoni Pujol Niubó (Tarragona, 4 d’abril de 1942) es va llicenciar a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona l’any 1966. La seva activitat professional el va portar a exercir de president de l’Autoritat Portuària de Tarragona (1987-1995), fet que va contribuir a la transformació de la façana marítima de la ciutat; però també va comptar sempre amb una gran sensibilitat pel que fa a la Tàrraco romana. Pujol va ser pioner en repensar la ciutat romana a través de suports divulgatius, com una reconstrucció virtual ja als anys 90. També a nivell urbanístic va destacar en l’impuls del Catàleg de Patrimoni del Pla General de 1978; del Pla Pilats; la recuperació de la capçalera del Circ o el Pla Especial de la Part Alta (PEPA); entre d’altres.

L’endemà diumenge 8 de desembre, a les 12.30 h, i com a proposta de la conselleria de Cultura, tindrà lloc Fargar, un impactant espectacle de dansa vertical que es farà a la façana exterior del Pretori i que es podrà veure des del passeig de Sant Antoni, amb quatre acròbates, que aniran lligats per uns tensors i desplegaran el seu art, desafiant les lleis de la gravetat. Fargar és un projecte de nova creació on es farà una revisió i un homenatge a la cultura dels castells, un projecte escènic que pretén recodificar la festivitat i la cultura popular del món casteller, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2010.